bakalie

Bakalie – jakie mają wartości odżywcze?

Należy mieć świadomość, że bakalie są nie tylko smaczną, ale również zdrową przekąską. Nie wszyscy jednak wiedzą, jakie wartości odżywcze mają wspomniane produkty.

 

Poprawiają pamięć oraz dbają o serce

 

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że w składzie bakalii znajduje się l-arginina. Godny uwagi jest fakt, że ze wspomnianej substancji powstaje tlenek azotu, który odpowiada za rozszerzanie naczyń wieńcowych. Nie można zapomnieć, że omawiany produkt ma także bardzo dużo witaminy E.

Nie można zapomnieć, że w składzie orzechów znajduje się bardzo dużo tłuszczów posiadających właściwości przeciwzakrzepowe. Ponadto wpływają one na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Bakalie (zobacz na https://e-spar.com.pl/kategoria/bakalie/977/page/1) rekomendowane są zatem osobom zmagającym się w problemami serca czy miażdżycą. Warto także zaznaczyć, że orzechy zawierają w składzie kwas foliowy, który ma istotne znaczenie dla pań będących w ciąży. Składnik wpływa również na poprawę pamięci.

Koniecznie trzeba zaznaczyć. że orzechy zawierają także mnóstwo cynku, żelaza, miedzi, fosforu, potasu czy magnezu. Produkt powinien znajdować się w codziennej diecie wegetarianów ze względu na bardzo duże ilości białka. Oczywiście poszczególne rodzaj orzechów będą różniły się między sobą składnikami.

Czytaj także  Jaki rodzaj oliwy jest najlepszy?

 

Bakalie są świetnym rozwiązaniem dla osób, które się odchudzają

 

Należy zdawać sobie sprawę, że omawiane produkty zawierają mnóstwo żelaza. Zalecane są zatem kobietom, które obficie miesiączkują, a także wszystkim osobom planującym się odchudzać. Godny uwagi jest fakt, że morele maja mnóstwo beta-karotenu, który zapobiega powstaniu nowotworów. Są także świetnym źródłem potasu. Jest to w najprostszym możliwym ujęciu pierwiastek, który jest odpowiedzialny za pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu.

 

Omawiane produkty chronią przed osteoporozą

 

Warto wiedzieć, że u pań w trakcie menopauzy zdecydowanie spada produkcja estrogenów. Przyczynia się to nie tylko do wypłukiwania wapnia z kości, ale również osteoporozy. Godny uwagi jest fakt, że znajdujące się w rodzynkach bor i wapń będą spowalniały wspomniany proces. Nie można zapomnieć, że rodzynki są doskonałym źródłem błonnika. Bakalie powinny znajdować się w jadłospisie osób zmagających się z zaparciami. Zawierają również w swoim składzie witaminy z grupy B i magnez. Pomagają zatem w utrzymaniu odpowiedniej koncentracji.

 

Wspomagają trawienie

 

Należy mieć świadomość, że śliwki mają właściwości przeczyszczające. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że pocie codziennie jednej szklanki kompotu z suszu jest w stanie zlikwidować zaparcia. Nie można zapomnieć, że wspomniane śliwki mają w swoim składzie bardzo duże ilości beta-karotenu czy witamin E i C. Są to substancje znane z właściwości antynowotworowych. Produkty rekomendowane są także osobom z niedokrwistością, ponieważ w ich składzie znajduje się żelazo, wapń, fosfor czy magnez. Warto zaopatrywać się tylko w produkty znajdujące się w ofercie asortymentowej renomowanych producentów.

Czytaj także  3 sposoby na kaszel u dziecka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *