oleje i oliwy

Jaki rodzaj oliwy jest najlepszy?

W obecnych czasach w sprzedaży można znaleźć różne rodzaje olejów. Wiele osób zastanawia się, który z nich jest najlepszy. Warto dowiedzieć się na ten temat nieco więcej oraz zapoznać się z ich poszczególnymi rodzajami.

Skład oleju

Oleje i oliwy różnią się między sobą przede wszystkim składem poszczególnych produktów. Olej pochodzenia roślinnego jest czystym tłuszczem, który pozyskuje się z nasion różnych roślin oleistych. W olejach znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe, zarówno jednonienasycone, jak i wielonienasycone, w różnych proporcjach. Zawartość kwasów tłuszczowych wpływa na różne parametry olejów, takie jak na przykład ich jakość, smak oraz wartości odżywcze. Oleje roślinne w swoim składzie zawierają również liczne witaminy, które są rozpuszczalne w tłuszczach.

Właściwości

Poszczególne rodzaje olejów różnią się również względem siebie właściwościami. Wśród nich można na przykład wskazać temperaturę dymienia. Im jest ona wyższa, tym lepiej dany olej sprawdza się podczas smażenia potraw oraz poddawania ich obróbce termicznej. Do smażenia najlepiej nadają się olej słonecznikowy oraz rzepakowy. Jednak z powodzeniem można również do tego celu wykorzystywać olej kokosowy oraz palmowy. Inne rodzaje olejów polecane są do używania na zimno, na przykład jako dodatek do sałatek.

Zastosowanie

Oleje jadalne mają bardzo szerokie możliwości zastosowania, które są również zależne od wybranego rodzaju oleju. Poszczególne produkty można wykorzystywać zarówno w kosmetyce, jak i podczas przygotowywania posiłków. Oleje roślinne w kuchni używane są przede wszystkim do takich procesów jak smażenie oraz pieczenie, a także ogólne przygotowywanie potraw. Można je dodawać do sosów oraz sałatek.

Czytaj także  Bakalie - jakie mają wartości odżywcze?

Właściwości zdrowotne

Oleje roślinne mają pozytywne właściwości również ze względu na ich korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Właściwości zdrowotne poszczególnych produktów są zależne od ich rodzajów, dlatego każdy olej będzie miał nieco odmienny wpływ na organizm. Większość olejów roślinnych ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego człowieka i dzięki temu minimalizują ryzyko powstawania różnego rodzaju chorób. Wśród nich można na przykład wymienić miażdżycę.

Kulinaria

Oleje roślinne mają bardzo szerokie możliwości zastosowania przede wszystkim w kulinariach, ponieważ wykorzystuje się je do pieczenia oraz smażenia. Najczęściej do smażenia używany jest olej rzepakowy, który cieszy się dość dużą popularnością wśród klientów, głównie ze względu na swój uniwersalny oraz delikatny smak. Niektóre oleje mają dość charakterystyczny posmak, dlatego doskonale sprawdzają się jako składniki sałatek, sosów, a także niektórych deserów.

Kosmetyka

Oleje i oliwy z powodzeniem można również wykorzystywać w kosmetyce, dlatego są to tak popularne produkty wśród wielu użytkowników. Wiele olejów ma pozytywny wpływ na stan skóry, a także są dość dobrze wchłaniane. Sprawiają, że skóra staje się bardziej delikatna, a uczucie szorstkości oraz suchości jest niwelowane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *